Dünya, Dünya’nın Konumu ve Şekli

Dünya’nın ve tüm diğer gezegenlerin, Güneş’ten kopmuş kısımlar oldukları düşünülüyor. Dünya başta kızgın bir cisimmiş.

Litosfer denilen ince taş kabuğu oluşuncaya dek yavaş yavaş soğumuş. Etrafındaki hava katmanı, ılımlı sıcakllığın ve suyun var olması nedeniyle Dünya, Güneş sistemi içinde nüfusun, değişik türden bitkilerin ve hayvanların yaşadığı tek gezegendir.

Dünya’nın Konumu ve Şekli

Dünya’nın, Güneş Sistemindeki gezegenler dizisinde üçüncü gezegen olduğunu öğrendin. Dünya, Güneş’ten ılımlı derecede sıcaklık ve ışık alarak, Evren’de serbestçe yüzen karanlık bir gök cisimdir.

Güneş ve Dünya
Güneş ve Dünya

21.ci yüzyılda Güneşin şekli ve büyüklüğü hakkında hiç kimsenin bir şüphesi yoktur. Dünya’nın çekilmiş birçok fotoğrafında, O’nun top şekline benzediği görünüyor.

Dünya'nın Güneş Sistemindeki Konumu
Dünya’nın Güneş Sistemindeki Konumu

Dünya’nın Şekli İle İlgili Kanıtlar

Portekizli denizci ve kaşif Ferdinand Magellan 1519 yılında beş gemisi ile İspanya’nın Sanlucar limanında yelken açmış.

Ferdinand Magellan'ın Gemi Mürettabatı
Ferdinand Magellan’ın Gemi Mürettabatı

Atlantik Okyanusu sularında batıya doğru yol alırken, Amerikan topraklarının en güneyinde, iki büyük su alanını birleştiren boğazı keşfetmiştir. Aynı yönde sadece batıya doğru yelken sürerken, onun gemilerinden biri 1521 yılında aynı İspanyol limanına, bu kez doğudan yetişmiştir. O dönemdeki bu deniz seyahati, Dünya’nın yuvarlak olduğunu göstermiştir.

Rus kozmonot Yuri Gagarin 1961 yılında uzay gemisi Vostok ile 108 dakikada Dünya’yı çevreledi.

Dünya‛nın yuvarlak şekle sahip olduğunu ilk iddia eden, M.Ö. IV yüzyılda eski Yunan düşünürü Aristo olmuştur.

Yuvarlak deniz yüzeyi, insanların geçmişte düşündüğü gibi Dünya’nın düz bir yüzey olmadığını kanıtlıyormuş. Açık denizde karşıdan gelen bir gemi farkederseniz, onun önce ön kısmındaki pruva direğini, sonra geminin ön kısmını, sonra güvertesini ve en nihayet arka kısmını görürsün.

Çok sayıda modern bilimsel kanıtlar ve ölçümlerin ardından Dünya’nın eliptik şekli olduğu belirlenmiştir, çünkü Dünya yüzeyinin tüm noktaları, merkezinden aynı uzaklıkta değildir. Kuzey ve Güney kısımların uç noktaları düz, orta kısmı ise hafifçe uzatılmıştır.

Yorum yapın