Fiziki özelliklerine göre gezegenler ikiye ayrılır. Dünyaya benzer fiziki özelliklere sahip Dünya tipi gezegenler ve Jüpitere benzer fiziki özelliklere sahip Jüpiter tipi gezegenler.
İlk gruba ait gezegenler küçük ve sert yüzeylidir. Hava kabukları seyreltilmiştir, az sayıda veya hiç doğal uydusu yoktur ve kendi ekseni etrafında yavaş hareket eder. Bu gruba: Merkür, Venüz, Dünya ve Mars aittir.
Jüpiter tipi gezegenler olarak bilinen ikinci grup gezegenler daha büyük, yumuşak ve daha seyrek yüzeylere sahip, yoğun hava kabukları, çok sayıda doğal uyduları olan ve ekseni etrafında hızlı hareket edenlerdir. Bu tip gezegenler: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptündür.
En son keşfedilen Plüton gezegeni, Güneş sisteminin dış sınırında yer almaktadır. Bazı bilim adamları – astrofi zikçiler, Plüton gezegeninin bu sisteme ait olmadığını iddia ediyorlar. Ancak bu, bilimsel olarak hala kanıtlanmış değildir.
Gezegenler iki gruba ayrılmıştır: taşlı ve yoğun olan iç gezegenler ile gazlı ve buzlu olan dış gezegenler.
Satürn, gezegenler arasında en az yoğunluğa sahiptir ve büyük gaz halkasının oluşmasına sebeptir.
Güneşe en yakın olan Merkür gezegeni en küçük gezegendir, Venüs ise en parlak ve Dünya’ya en yakın gezegendir. Venüs halk arasında ‘ Çolpan veya Çoban yıldızı’ olarak bilinir. Dünya, Güneş sisteminde Güneş’e en yakın üçüncü ve yaşam için şartların olduğu tek gezegendir. Bir sonraki gezegen olan Mars, Dünyaya oranla dört kat daha küçüktür. Jüpiter en büyük ve kolay tanınır gezegendir.
Satürn, Jüpiterden sonra en büyük ikinci gezegendir. Satürn büyük gaz halkasıyla tanınır. Dünya’ya uzak mesafede bulunmaları nedeniyle Uranüs, Naptün ve Plüton en son keşfedilmişlerdir.
Plüton gezegeni‛nin Güneş‛ten olan uzaklığı, Merkür‛ün Güneş‛ten olan uzaklığından yüz kat daha büyüktür.