Kıbrıs Adası’nın ve Boğazların Türkiye’nin Jeopolitik Konumuna Etkisi

Akdeniz adalarından birisi olan Kıbrıs, Türkiye’nin güneyinde yer alır. Bulunduğu sular geçmişten günümüze kadar önemli bir ticaret yolu olduğu için Anadolu, Ege ve Mezopotamya uygarlıkları için vazgeçilmez olmuştur.

300 yıldan fazla Osmanlı toprağı olarak varlığını sürdüren Kıbrıs, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak ikiye ayrılmıştır. Suriye, Mısır, İsrail ve Süveyş Kanalı’na kadar olan su yolu koridoru üzerinde bulunur. Bu hâliyle ada, petrol zengini ülkelerin deniz yolu ticaretinin ortasındadır. Kıbrıs ülkemiz için Akdeniz’deki önemli bir askerî hava üssüdür. Özellikle Mersin ve İskenderun Limanlarının güvenliği açısından da politik bir konumda yer alır.

İstanbul ve Çanakkale Boğazları ise Lozan Antlaşması’na kadar Osmanlı elinde iken bu anlaşma sonrasında kullanım hakkı kısıtlanmıştır. 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye Cumhuriyetinin eline geçmiştir. Boğazlar, Karadeniz’in kuzey kıyılarındaki ülkeler için son derece önemlidir. Üzerine köprüler inşa edilen İstanbul Boğazı, Asya ve Avrupa arasındaki transit kara yolu geçişini sağlamaktadır.

Yorum yapın