Kozalaklı Ağaç Ormanları (Tayga)

Kutupların güney kısımlarındaki oldukça büyük bir alanı kapsayan, ılıman bölgelerin oluşturduğu biyomlardır.

Sıcaklığı kutuplara göre daha yüksektir. Bu bölgelerde mevsimler ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Biyomda karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışlar çok sert geçtiğinden yağışlar genelde kar şeklindedir. Yağışın büyük bölümü yazın yeryüzüne düşer. Yıllık yağış miktarı 500 mm civarındadır.

Toprak fazla derin olmadığından ağaç kökleri yüzeye yakındır. Derinliğin fazla olmaması donu kolaylaştırır. Bu da toprağın verimini olumsuz şekilde etkiler.

Dünyada kozalaklı ağaç ormanları biyomunun hâkim olduğu bölgeler
Dünyada kozalaklı ağaç ormanları biyomunun hâkim olduğu bölgeler

Bu yaşam kuşağında; şahin, baykuş, samur, kartal, vizon, kar tavşanı, soyu tükenmekte olan ren geyiği, kutup ayısı, tilki, gelincik, kurt ve kemirici hayvanlar yaşamaktadır.

Kozalaklı ağaç ormanları
Kozalaklı ağaç ormanları

Kanada, İskandinavya gibi ülkelerin dâhil olduğu bu biyom, Akdeniz’e kadar iner. Biyoma ait ormanları soğuğa dayanıklı, çam, köknar, ladin, sedir gibi ağaçlar oluşturur. Bu ağaçlar soğuğa dayanıklı olmasının yanında yıl boyunca yeşilliklerini korur.

Ağaçların soğuğa ve kuraklığa dayanmalarının en büyük nedeni yapraklarının iğne şeklinde olmasıdır. Boyları 0,15 m ile 30 m arasında değişir. Dünyadaki ağaç işleme ham maddesinin çoğu bu kozalaklı ağaç ormanlarından karşılanmaktadır.

Yorum yapın