Ülkemiz iki ayrı saat dilimi üzerinden geçer. Bunlar başlangıç merdiyeninin doğusundaki +2 ve +3 saat dilimleri.
(GMT: Greenwich Saati – Greenwich Mean Time)
Kış saati GMT+2 saat dilimi 30° Doğu Meridyeni üzerinden geçen İzmit’in yerel saatini ifade eder. Ülkemizde kış mevsiminde İzmit’in yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna geri saat uygulaması da denir.
Yaz saati GMT+3 saat dilimi 45° Doğu Meridyeni üzerinden geçen Iğdır’ın yerel saatini ifade eder. Ülkemizde yaz mevsiminde Iğdır’ın yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna ileri saat uygulaması da denir.
Her Ekim ayının sonunda yaz saati uygulamasına son verilir ve İzmit’in yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat geri alınır.
Her Mart ayının sonunda ise yaz saati uygulamasına geçilir ve Iğdır’ın yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat ileri alınır.
1978 yılından önce İzmit’in yerel saati ulusal saat olarak kullanılırdı. Bu yıldan günümüze güneş ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saati ve kış saati uygulamasına geçildi. Ancak önümüzdeki yıllarda bu uygulamaya son verilerek tamamen Iğdır’ın yerel saatinin kullanılması düşünülmektedir.