Dünya Üzerindeki Alçak ve Yüksek Basınçların Dağılışı ve Dağılımı

Ocak Ayındaki Basınç Dağılımı

Ocak ayında Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır. Bu nedenle; kuzey yarım kürede karalar üzerinde yüksek basınç görülürken, denizler üzerinde alçak basınçlar etkilidir. Bunun nedeni bu mevsimde karaların soğuk, denizlerinse ılık olmasıdır. Temel neden ise kara ve denizlerin farklı ısınma özelliğidir.

Güney yarım kürede dönenceler çevresinde basınç değerleri yüksektir. Yüksek basınçlar karalar üzerinde kesintiye uğrar. Çünkü karalar sıcaktır, bu nedenle buralarda alçak basınlar etkili olmaktadır.

Ekvator çevresi ve kutup dairelerinin çevresi genel olarak alçak basınçtır. Ancak kuzey yarım kürede kutup dairesi çizgisinde yer alan karalar yüksek basınçtır. Kuzey yarım kürede dinamik alçak basınçlar İzlanda çevresi ile Atlas Okyanusu kıyılarında görülmektedir.

Atlas Okyanusunun orta kesimlerindeki Asor Dinamik Yüksek Basıncı çevresindeki yüksek basınçların etkisinde kalarak zayıflamıştır.

Dünya Temmuz Ayı Basınç Dağılımı

Temmuz ayında en yüksek basınç değerleri Güney Yarım Kürede dönenceler çevresindedir. Çünkü dinamik yüksek basınçlar burada yoğunlaşmıştır.

Kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşandığı için karalar üzerinde alçak basınç, denizler üzerinde yüksek basınç görülür. Özellikle Basra ve Büyük Sahra üzerinde sıcaklık fazladır. Buna bağlı termik alçak basınçlar oluşmuştur.

Kuzey yarım kürede denizler üzerinde ise yüksek basınç görülür. Atlas Okyanusunun orta kesimlerinde Asor adaları ile Büyük Okyanustaki Hawaii adaları dinamik yüksek basınç sistemleri kuzeye doğru kaymış ve genişlemiştir.

Bu ayda basınç değerleri özellikle Asya kıtasının iç kesimlerinde çok düşüktür. Çünkü karasallıktan dolayı aşırı bir ısınma söz konusudur.

Hem Ocak hem Temmuz izoterm haritalarına bakıldığında Güney Yarım Kürede basınçların daha düzenli olduğu görülür. Bunun nedeni, güney yarım kürede denizlerin daha geniş yer tutmasıdır. İzotermlerin paralellik göstermesi gibi izobarlar da düzenli bir dağılım gösterir.