Türkiye, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihî değerleriyle de zengin bir ülkedir. Türkiye’de en eski medeniyetlerden günümüze kadar hemen her döneme ait kalıntılara rastlamak mümkündür. Akdeniz ve Ege kıyıları ile iç kesimlerdeki tarıma elverişli yerler, ilk yerleşmelerin kurulduğu alanlardır.
Aspendos, Side ve Patara Akdeniz’de, Efes, Milet, Bergama ve Truva ise Ege’nin kıyı kesiminde eski medeniyetlere ait başlıca tarihî alanlardır. İç kesimlerdeki başlıca tarihî yerler; Boğazköy (Çorum), Gordion (Ankara), Nemrut Dağı (Adıyaman) ve Ürgüp – Göreme (Nevşehir) yöresidir. Türkiye’deki tarihî kalıntıların önemli bir kısmı müzelerde sergilenmektedir. Bu müzelerden en önemlisi Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’dir.
İstanbul’daki önemli müzeler Topkapı Sarayı Müzesi, Askerî Müze, Ayasofya Müzesi (4.39.Fotoğraf) ile Resim ve Heykel Müzesi’dir. Antakya Arkeoloji Müzesi, Mevlana Müzesi ve Türbesi de her yıl çok sayıda turist çeken yerlerdendir. İstanbul başta olmak üzere Bursa, Edirne ve Konya tarihin değişik dönemlerinde farklı devletlere başkentlik yapmıştır. İstanbul’da Bizans ve Osmanlılara ait kale, sur ve çeşitli yapılar bulunmaktadır.
Edirne’deki Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın en önemli yapıtıdır. Bursa ve Bilecik’te ise Osmanlı Devleti’nin kurucularının mezarları bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’nda âdeta bir destanın yazıldığı Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda önemli dönüm noktalarının yaşandığı Afyonkarahisar ve İzmir tarihî değerlerimizi barındıran kentlerimizden bazılarıdır. Eski yerleşim birimlerine ait kale, sur ve çeşitli yapılar, turistik değeri olan tarihî yerlerdendir.
Diyarbakır, Van (4.40.Fotoğraf), Alanya, Ankara, Şanlıurfa (4.41.Fotoğraf) ve Doğubeyazıt eski yerleşim birimlerine ait kale ve surların bulunduğu yerlerden bazılarıdır. Bir de hem tarihî hem de doğal bakımdan turistik değeri olan yerler bulunmaktadır. Örneğin Pamukkale’nin bulunduğu yerde hem travertenler hem de Hierapolis antik kenti turistik değere sahip yerlerdir. Kapadokya çevresinde ise hem peribacaları hem de eski yerleşim birimi kalıntıları turistik öneme sahiptir.