a. Akarsu Taşkınları
Akarsuyun debisinin yükselmesiyle birlikte yatağından taşarak çevresini sular altında bırakmasıyla sel olayı meydana gelir. Akarsu taşkını olarak da adlandırılan bu olay aşırı yağışlar ve ani kar erimeleri gibi doğal nedenlerle gerçekleşebilir.
Bazı taşkınların oluşumunda ise insanların payı büyüktür. Akarsu yataklarına çeşitli maddelerin doldurulması, yerleşim birimi kurulması, kanallar yapılması ve barajların yıkılması bu tür nedenlerin başlıcalarıdır. Ekstrem karakterli taşkınlardan sonra ekosistemin tamamen dengesi bozulabilir ve eski hâline gelmesi yıllarca sürebilir. Ayrıca tarım alanlarının zarar görmesine, can ve mal kaybına neden olabilir. 2012 yılının temmuz ayında Samsun’da uzun süren sağanak yağış sonrasında Mert ırmağının taşmasıyla birlikte sel felaketi yaşanmıştır. 11 kişinin hayatını kaybettiği bu olayda çok sayıda kişi de yaralanmıştır.
b. Göl Sularının Çekilmesi
Küresel ısınma, aşırı sıcaklar, kuraklık, yer altı sularının çekilmesi ve yanlış tarım politikaları nedeniyle bazı göl suları çekilerek kuruma noktasına gelmektedir. Bu durum göl çevresindeki doğal bitki örtüsünün ve gölde yaşayan balık türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Yerel iklim değişikliği ve göle dayalı ekonomik faaliyetlerin ortadan kalkması da göl sularının çekilmesinin çevresel etkilerindendir.